Naar de hammam

De behandeling

Begin met zitten in de warme ruimte. Je emmers en bakjes om je heen gevuld met heet water. Masseer de zachte olijf-scrubzeep (savon beldi) over je hele huid. Doe het met aandacht, neem de tijd. Daarna laat je minimaal 15 min. de zeep intrekken. Sommige hammams hebben een stoomruimte waar je kunt gaan zitten om de zeep in te laten werken op je huid. Je mag de zeep ook langer laten intrekken of nog een keer opnieuw inmasseren. De scrubzeep heeft tijd nodig om de dode huidcellen los te weken.

Daarna volgt het afspoelen van de scrubzeep met heel veel warm water totdat de huid volledig schoon is. Neem weer de tijd en doe het met aandacht. Je schept telkens je waterbakje vol met water vanuit je eigen emmer die naast je staat. Daarna kan het scrubben beginnen. Elke hammam heeft een professionele scrubster. Die scrubt je van top tot teen. Het scrubben is een aandachtige en intensieve handeling. De dode huidcellen worden nu volledig verwijderd en vallen in rolletjes van de huid.

Hierna wordt de huid opnieuw met veel warm tot lauwwarm water schoon gespoeld. De scrubtafel of de vloer wordt ook schoon gespoeld met veel water. Na het reinigingsritueel is de huid voorbereid voor het volgende verzorgingsritueel: een ghassoul-pakking. De mineralen van de ghassoul verzorgen de huid en de ghassoul absorbeert gifstoffen vanuit de diepte van de huid. Omouna kruidenghassoul is heel geurig en maakt de huid zijdezacht.

De verse kruiden in de ghassoul hebben een phyto-aromatische werking waar je in de warmte van de hammam intensief van geniet. Je hebt keuze uit verschillende soorten kruidenghassouls van Omouna.

Met een speciaal massage-washandje kun je makkelijk de ghassoul verwijderen. Het is tegelijk een zachte massage voor de doorbloeding van de huid.

Voor je haar kun je een ghassoul haarmasker aanbrengen. De ghassoul reinigt het haar, en geeft het een zijdeglans. Een shampoo is dan overbodig. Gebruik een flexibel zacht plastic borsteltje om de ghassoul goed door het haar te masseren. Het geeft een zachte massage en met het gebruik van het borsteltje spoel je de ghassoul makkelijker uit.

Het hammam-ritueel kan worden afgesloten met een spray van koel rozenwater.

De rust na het baden

Na het hammamritueel neem je rust. Gewikkeld in je badjas of omslagdoek, laat je de loomheid op je inwerken. Je lichaam heeft tijd nodig om weer af te koelen tot z’n normale temperatuur. Dit is het moment om te genieten van Marokkaanse verse muntthee of kruidenthee. Natuurlijk kun je ook kiezen voor iets anders. Drink in ieder geval voldoende en eet als je trek hebt.

Neem de tijd. Hierna kun je je gaan aankleden. Het is prettiger om je aan te kleden als je het niet meer zo warm hebt.

Je hebt een hammamritueel gedaan. In de Arabische cultuur is dit een reinigingsritueel dat je met overgave en aandacht doet. Je voelt je niet alleen schoon maar ook als herboren. Al je zintuigen hebben aandacht gekregen; warmte, water, heerlijke geuren en aanraking. Je huid is vernieuwd en verzorgd.

Er zijn veel extra behandelingen mogelijk in de hammam.

Maar dit is het hoofdritueel van het traditionele hammambezoek.

In culturen waar de hammam deel van uitmaakt, gaan vrouwen twee keer per week naar de hammam.

Ze vinden de hammam zo belangrijk dat het door iedereen in die culturen als een recht wordt gezien.

Een authentieke hammamdag in mijn eigen woorden

 

Zo’n dag helemaal voor jezelf of met vriendinnen.

Voor mij komt er nog bij dat ik me altijd gelukkig voel, als een kind geborgen, en alle zorgen van de grote-mensen-wereld even vergeet, als ik me laat omsluiten door de warmte van de hammam. Het warme water stroomt zo heerlijk zacht over m’n huid. Ik hou ook van het ongekunstelde van de authentieke hammam, geen mooie houding , geen koketterie maar overgave aan het hammamritueel.

Probeer jij het ook een keer?

Overzicht van een hammamdag

Vanuit een verzamelpunt rijden we naar de hammam. Als je op de route woont, word je opgehaald.

In de hammam word je door Lola begeleid. Ze gaat met je mee in de hammam.

Je krijgt een plastic mandje met Omouna producten cadeau. Hier zit alles in wat je nodig hebt in de hammam.In het mandje zit: olijfscrubzeep, waterbakje voor het aanmaken van je pakking, Marokkaanse puimsteen, zacht haarborsteltje, Omouna kruidenghassoul in een zakje van 15 gr. voor een gezichtsmasker en een zakje met 100 gr. voor een complete lichaamspakking en haarpakking. Er zijn acht verschillende Omouna ghassouls. Van te voren kun je je keuze doorgeven. Verder natuurlijk een scrubwashandje en massagewashandje en een klein flesje puur rozenwater voor de afsluiting van je ritueel.

Elke hammam heeft een eigen scrubster. Je wordt gescrubt door de scrubster van de hammam.

Het gebruik van de olijfzeep en de kruidenghassoul laat Lola je zien.

Je kunt ook nog een massage reserveren.

Na het baden is er Marokkaanse munthee als je dat lekker vindt, of iets anders te drinken en iets te eten.

Na de hammam rijden we terug naar het verzamelpunt. Als je op de route woont, word je thuis gebracht.

Meenemen

  • Badjas
  • Badslippers
  • Grote handdoek
  • Kleine handdoek
  • Persoonlijke toiletartikelen
  • Bikini of alleen een slipje of bikinibroekje, wat je zelf prettig vindt
  • Warme sjaal

Doe een joggingpak of pyjama aan en draag makkelijke schoenen

Een hammamdag

Ja, dat gun ik mezelf

Copyright © 2010-2017 Omouna

Webdesign: Visual Focus

This function has been disabled for Omouna.