Het hammamritueel

De traditie

In landen waar de hammam traditioneel deel uitmaakt van het dagelijkse leven, vindt in de hammam  een “rite de passage”  een “overgangsritueel” plaats. De warmte en geborgenheid van de hammam en het wassen met heel veel water is een reinigingsritueel voor lichaam en geest. Na een hammambehandeling voel je je als herboren.

Het lichaam wordt schoner dan bij een gewone zeepbehandeling of een scrub-behandeling zoals we die kennen met scrubzout want alle dode huidcellen worden eerst losgeweekt door zachte olijfzeep en daarna verwijderd met de speciale scrubwashand. Deze scrub is essentieel voor de reiniging in de Marokkaanse en Arabische hammam. Ook voeten worden gescrubt met speciale puimsteen.

Na de scrub worden huid en haar verzorgd met warme ghassoulpakkingen van lavaklei. In Marokko hebben vrouwen vaak familierecepten voor kruidenmengsels met ghassoul en soms met henna.

Voor een volledige overgave aan het scrubben en wassen is het belangrijk dat in de hammam de veiligheid en intimiteit niet worden verstoord. In traditionele hammam’s  zijn daarom mannen en vrouwen strikt gescheiden. De vloer en de plaats waar men zit in de hammam worden continue met veel heet water schoon gespoeld. Je zit op de grond, op je eigen plastic matje of je zit op een tabouret, een plastic krukje. Je spoelt nooit gebruikt water in de richting van een andere hammam-bezoekster. Alle gedragingen zijn gericht op het vrije gevoel je te wassen met respect voor elkaars ruimte. Vrouwen helpen elkaar soms met scrubbben en haarwassen.

De behandeling

Begin met zitten in de warme ruimte. Je emmers en bakjes om je heen gevuld met heet water. Masseer de zachte olijf-scrubzeep (savon beldi) over je hele huid. Doe het met aandacht, neem de tijd. Daarna laat je minimaal 15 min. de zeep intrekken. Sommige hammams hebben een stoomruimte waar je kunt gaan zitten om de zeep in te laten werken op je huid. Je mag de zeep ook langer laten intrekken of nog een keer opnieuw inmasseren. De scrubzeep heeft tijd nodig om de dode huidcellen los te weken.

Daarna volgt het afspoelen van de scrubzeep met heel veel warm water totdat de huid volledig schoon is. Neem weer de tijd en doe het met aandacht. Je schept telkens je waterbakje vol met water vanuit je eigen emmer die naast je staat. Daarna kan het scrubben beginnen. Elke hammam heeft een professionele scrubster. Die scrubt je van top tot teen. Het scrubben is een aandachtige en intensieve handeling. De dode huidcellen worden nu volledig verwijderd en vallen in rolletjes van de huid.

Hierna wordt de huid opnieuw met veel warm tot lauwwarm water schoon gespoeld. De scrubtafel of de vloer wordt ook schoon gespoeld met veel water. Na het reinigingsritueel is de huid voorbereid voor het volgende verzorgingsritueel: een ghassoul-pakking. De mineralen van de ghassoul verzorgen de huid en de ghassoul absorbeert gifstoffen vanuit de diepte van de huid. Omouna kruidenghassoul is heel geurig en maakt de huid zijdezacht.

De verse kruiden in de ghassoul hebben een phyto-aromatische werking waar je in de warmte van de hammam intensief van geniet. Je hebt keuze uit verschillende soorten kruidenghassouls van Omouna.

Met een speciaal massage-washandje kun je makkelijk de ghassoul verwijderen. Het is tegelijk een zachte massage voor de doorbloeding van de huid.

Voor je haar kun je een ghassoul haarmasker aanbrengen. De ghassoul reinigt het haar, en geeft het een zijdeglans. Een shampoo is dan overbodig. Gebruik een flexibel zacht plastic borsteltje om de ghassoul goed door het haar te masseren. Het geeft een zachte massage en met het gebruik van het borsteltje spoel je de ghassoul makkelijker uit.

Het hammam-ritueel kan worden afgesloten met een spray van koel rozenwater.

Copyright © 2010-2017 Omouna

Webdesign: Visual Focus

This function has been disabled for Omouna.